Finansiering

När Markus och jag tidigare åkt förbi eller igenom områden med nybyggda hus har vi alltid undrat vilka människorna som bor där är och vad dom jobbar med som gjort att dom haft råd att bygga nytt. Nu är vi några av dom.
När jag sökt runt på internet för information och inspiration till ett nybygge saknas det ofta information om planlösning, storleken på huset men framförallt kostnaden för det. Hur har ni råd?
 
Så jag tänkte gå mot strömmen och dela med mig. Inte allt just nu, för jag har inte pratat med Macke om det och för att vi är långt ifrån klara med huset. Vi tar det några inlägg i taget.
 
Hur har vi råd?
Vi har sparat. 
När vi valde att dra igång på allvar och började spara ihop satte vi in nästan 90 000 kr var från våra separata sparanden till ett gemensamt. En bra start med tanke på att vi under dom senaste 3 åren gift oss, skaffat barn och haft en hyra på 11 000 kr.
 
Vi har tagit lån.
Trots gott sparande skulle det bli svårt att komma upp i en kontantinsats på 500 000 kr på kort tid. Vi löste det genom att låna av våra föräldrar. Vi fick ta ut ett pantbrev, alltså belåna, Markus föräldrars hus. En enorm hjälp som vi inte klarat oss utan! Genom att göra detta har vi ett vanligt bolån istället för ett dyrt blanco-lån (ett lån utan säkerhet som därför har höga räntor). Vi kommer också att låna pengar av min pappa, som lovade bort en stor del av sina sparpengar utan att blinka. Kort sagt har vi helt fantastiska föräldrar som ställer upp så för oss.
 
Vi har flyttat.
Med en hyra på 11 000 kr är det stört omöjligt att göra några större förändringar för att spara mer pengar än vi gjorde så vi visste att vi skulle behöva flytta till något billigare. Det var min mammas förslag att vi skulle komma och bo hos henne. Hon bor själv i en 1 och en halvplansvilla, eller ja min syster bodde där också men flydde ganska omgående när vi kom. Förlåt och varsågod på samma gång Josefin! Jag säger det igen; vi har fantastiska föräldrar! Att bo såhär har gått bra men är så klart väldigt speciellt.
 
Vad kostar det?
Oklart.
Vi kommer inte att veta kostnaden för huset förens det är klart och sista fakturan är betald. Men vi har lånelöfte på 3 600 000 kr och har inga som helst planer på att överskrida det. Förhoppningsvis landar vi en bit under men det återstår att se som sagt.
 
Jag tänkte dela med mig av vad vi lagt ut hittills i alla fall.
 
- Köpeskilling tomten 127 000 kr
- Nybyggnadskarta 6 645 kr
- Bygglov 23 298 kr
- Götenehus 40 000 kr 
- Anslutning vatten och avlopp 153 509 kr
- Avgifter lagfart 3 480 kr
Totalt 353 932 kr
 
Detta har vi alltså lagt ut redan innan något alls har hänt. Knäppt va? Det känns faktiskt helt sinnes men det kommer ju. 
 
Tomten var vi ju tvungna att köpa såklart för att ha någonstans att ställa huset. Nybyggnadskarta krävs för ritningar till bygglovet och bygglov säger väl sig själv. Till Götenehus betalde vi en slags handpenning för att dom skulle fortsätta med uppdraget, en säkerhet för dom som säkerligen lagt ut bra mycket mer på vårt uppdrag. Den summan kommer att dras av från slutfakturan sen. Vatten och avlopp, ja det måste vi ju ha. Kommer krävas visst vatten under bygget. Till sist har vi också betalat expeditionsavgifter och annat i samband med lagfart (bevis på att vi äger tomten). En faktura på el kommer troligtvis trilla in också så småningom.
 
Så ser det ut såhär långt.