Nu står det där

Villa Nordenkvick är på plats. Nu drar snart arbetet igång med att få insidan färdig och huset beboligt.


Taket kom på plats under gårdagen. Idag har jag bara varit förbi två snabba svängar. En på förmiddagen för att ta en "dagens bild" typ och en nu på kvällen för att visa Macke som kommit hem från Monaco. 

Jag har inte pratat med någon byggare eller projektledaren Mats så jag vet inte hur läget ser ut eller vad som gäller framåt.

Ytterväggarna är uppe och det ligger tak i alla fall.

Jag var uppe igår och då stod ytterdörren öppen så jag kunde ta en till runda inne. Det känns fortfarande litet men utgår ifrån att det är en synvilla. Ska bli så spännande att se allt växa fram nu!

Dagens bild. Älskar våra fönster!

Husleverans

Så var dagen äntligen här!


Jag skulle ju jobbat hemifrån idag men har istället vabbat för Sixten som blev dålig. Han är som tur är inte jättesjuk så det har gått bra idag ändå.

Sixten vaknade vid 20 över sju och drack upp vällingen som fanns kvar innan vi gick upp. Han var glad och direkt med på noterna att vi skulle klä på oss och gå ut. Han var inställd på att ta bilen men det var inte svårt att få honom att gå med på vagnen, han älskar att åka vagn.

Vi knallade bort till tomten och om det var en obeskrivlig känsla igår vet jag inte alls hur jag ska säga om det jag kände när vi kom fram idag.

Det går undan när dom väl kommit igång!


Jag visste knappt vart jag skulle ta vägen. Det blev lite knepigare med barn och barnvagn men vi tog oss runt så jag kunde fota och titta. Sixten var mest intresserad av maskinerna och lastbilen. Han fick också syn på en traktor och det är ju kul! Satt och gapade "traktor" med sin tillgjorda basröst. Under tiden vi var där fick dom i alla fall dit två väggdelar till. Så häftigt!

Pratade och med projektledaren Mats. Vädret var inte det bästa idag, snö/regn på morgonen men det hade lugnat ner sig och Mats sa att det inte var någon fara med det. Så sa han också att jag kunde få ta en tur i huset lite senare under dagen om jag ville. Som om jag inte ville det!

Vi tog en tur runt till husets baksida innan vi gick hem och åt frukost.

Efter lunch gick vi tillbaka. Solen sken men det blåste ordentligt. All snö hade smält bort och tomten var geggig. När vi kom hade dom fått upp en takgavel (vet inte alls vad det heter, men ni kanske förstår ändå) och skulle upp med en takstol. Den blåste omkring som en vante, det såg inte alls bra ut. Läskigt.


Mötte Mats som sa att arbetet var tvungen att avbrytas. Dels för risk med skador på material men också ur arbetsmiljösynpunkt. Någon kan skada sig. Innan dom avslutade tog alla lunch och när arbetet stod still fick vi en chans att gå in och titta.

Så spännande att få stå inne i huset! Alla ytterväggar är på plats och även några inuti. Jag tycker fortfarande att huset känns litet dock. Tyckte ju att plattan såg pytte ut. Hoppas verkligen att det känns bättre när allt är på plats!

Vi gick runt och tittade och jag fotade. Blev ingen film då jag var tvungen att hålla koll på Sixten samtidigt.. Lättare sagt än gjort.

När jag kände mig klar och vi skulle gå kom en överraskning. Dörren hade blåst igen. Det fanns inga handtag på den. Vi var inlåsta! Haha Då alla satt inne i en barrack och åt fick jag leta fram ett nummer att ringa. Mats svarade inte så jag provade med Ingvar. Han var inte på plats men lovade att ringa tills han fick tag på någon. Efter en stund kom Mats och släppte ut oss, haha.

En riktigt häftig dag! Så synd bara att dom inte blev klara. Mats sa att arbetet ska återupptas imorgonbitti och att prognosen sa ingen nederbörd så det skulle gå fint utan tak under natten. Jag hör dock hur det regnar ute nu så jag undrar hur det kommer att påverka allt. Hoppas det går bra ändå. Så typiskt bara. 


Ska bli spännande att se ett helt hus imorgon! Håll tummarna för att allt går bra nu!

Bara timmar kvar...

Idag har jag varit förbi tomten två gånger. 


Första gången efter att jag avslutat ett jobb ute hos kund och skulle fortsätta med material hemma.

Tog en bild från bilen.


Ikväll var jag också bara tvungen att gå dit. Så jäkla skönt att det är så nära! När jag kom fram hade en lastbil just kommit dit. Träffade aldrig föraren, hen höll på att lossa släpet och körde sedan undan bilen. Så första delarna är på plats!

Under kvällen/natten kommer det sista som jag förstått det. Klockan 6 kommer stomresningen att börja.


Jag hade tänkt jobba hemifrån men Sixten är dålig så jag vabbar. Blir ändå hemma men inte på det sättet jag tänkt mig. Så dagen imorgon blir som den blir.

Obeskrivlig känsla att gå fram mot tomten och se den stora lastbilen där. Obeskrivligt.

5 dagar kvar

Har varit hemma med Sixten idag. Han hade feber igår men idag har det inte varit något. Kanske lite lugnare än vanligt men termometern har inte visat feber.


Vi tog en promenad på eftermiddagen och gick så klart förbi tomten. Försökte förklara för Sixten att vi skulle gå till tomten och att det ska komma ett hus dit och att vi ska bo där. Han härmade mest det jag sa men var i alla fall inte sur över att vi gick den vägen, vilket han blivit tidigare.

Så kom det en grävmaskin när vi var där och det var ju väldigt spännande att titta på! Kommunen håller på att utöka med en gata bakom oss så grävaren skulle dit.

Hur som helst har det kommit upp byggställning nu! Så spännande! Nedräkning på allvar nu.

På tisdagkväll kommer lastbilarna med huset och på onsdag börjar dom montera.

Litet byggmöte

Ikväll blev det ett litet möte med byggarna.
 
Jag gick av pendeln i Mjölby och Macke plockade upp mig på stationen så åkte vi sedan till tomten. Vi var tidiga så Macke ringde till Ingvar (vår byggmästare) för att säga att dom inte behövde vänta ut tiden utan kunde komma direkt. Tur var väl det för det visade sig att dom missförstått varandra! Macke hade menat tomten när dom pratadeo och Ingvar hade menat kontoret, haha. Vi som redan satt i bilen fick köra tillbaka till Mjölby för att träffas på deras kontor.
 
Hur som helst gick det bra i alla fall! Grunden är nu gjuten! Vi valde att jorda plattan. Förr var det krav på det men inte längre så vi fick välja. Vi rådfrågade en bekant som rådde oss att göra det. Blev ett par tusen extra, men det får det vara värt. Så anledningen till mötet var egentligen att vi skulle skriva papper på den delen, en avvikelse.
 
 
Entrésidan av huset. 
 
Plattan! 
 
Vi pratade sen om det faktum att det är två veckor kvar till husleverans! Nästa vecka kommer dom att börja sätta upp byggställningar och så pratade vi lite om skedet. Markus kommer tyvärr inte vara hemma då det hålls en mässa som han behöver vara på. I Monaco. Så typsikt att det skulle krocka! Jag har funderat fram och tillbaka på om jag ska vara ledig den dagen, men det blir mest krångligt. Är jag ledig kan jag inte lämna Sixten på förskolan och jag tror inte han är speciellt sugen på att titta på när huset kommer upp. Däremot kommer jag nog att jobba hemifrån den dagen så jag kan gå bort och titta när jag känner för det.
 
Vi pratade också lite om kakel och klinker, nischer i dusch som vi funderat på samt fallet på golvet i duschen och storleken på klinkerplattorna där. Dom rekommenderade faktiskt inte nischer i duschen, något vi tyckt varit så smart. En inbyggd hylla med plats för dushtvål och schampoflaskor. Tydligen inte jättebra i utrymmen med vatten, andra ställen i badrummen var det inga problem med men just i dusch kan det vara svårt att lova att det verkligen är tätt och håller branchkrav. Vi ska fundera och se hur vi vill göra.
 
Jag ringde också Utsikt idag för att fråga om fiber. Det är förberett för fiber i gatan så i samband med att vi tackade ja till tomten beställde vi fiber från Utsikt. Jag fick beröm för att jag hörde av mig i så god tid, dom flesta brukade visst ringa när dom redan flyttat in, haha. Vi preliminärbokade installation vecka 25 och jag ska höra av mig i början på juni för att boka ett faktiskt datum. Detta pågrund av att semestertiderna närmar sig och vi vill vara säkra på att hinna med det innan dess. Fick också veta att fibern ska dras från gatan in till elcentralen och att det fanns slang att hämta hos dom. Vi har pratat om fiber med byggarna tidigare och passade på att dubbelkolla med om ikväll om det var draget, och det var det! Skönt. Nu ska vi bara fundera på vilken leverantör vi vill ha..
 
Vi har också bestämt oss för att vänta med garaget. Det känns som att kostnaderna springer iväg så vi har sagt att vi avvaktar och ser vart allt landar med huset och så kanske vi tar garaget efter semestern. Bygglovet gäller i två år så inom den tidsramen ska det i varje fall påbörjas. Är inte alls sugen på att betala ett nytt bygglov för det senare. Framöver kommer vi att får en offert på platta + lösvirkesgarage från byggarna.
 
Det var väl det stora vi pratade om idag. Våra byggare är IMR, ett Mjölbyföretag, och har hittills varit toppen att ha att göra med. Dom känns seriösa och som att dom har ordentlig koll på läget!
 
 Bilderna är från i lördags. Det är en grund där under alla presenningar och vad det nu är som ligger på för att skydda. Sista bilden är tagen från cykelvägen mot sidan där köket ligger. Huset är som ett T och i den här vinkeln tänker vi att det framöver kommer bli en inglasad altan.