Bygglov

Fick precis ett mail från kommunen - vi har fått bygglov!

Det sände en stöt igenom kroppen kan jag lova. Det här händer verkligen!

På ansökan vi skickade in för ca två veckor sedan stod det byggstart oktober. Just nu vet jag inte mer än så då vi inte gjort avropet ännu. Det blir i augusti efter sista mötet med Vedum.

Sommaren kommer gå åt till att fundera igenom köket och badrummen samt tvättstugan. Vi ska också titta närmare på golv och annat. Vi förbereder så mycket som möjligt så det går snabbt att göra avropet. 

Så kul!!

Feta fakturor

Ikväll har jag tömt det sparkonto där vi sparat till vår kontanta insats till huset. Det var ett konto med högre sparränta men med endast ett fritt uttag per år. Vi bestämde oss för att tömma kontot för att ha tillgång till pengarna när fakturorna börjar komma.

Nu har jag lagt in två stycken som kommit. En till kommunen för nybyggnadskartan och en till Götenehus för bygglovshandlingar. 46 645 kr ut.


Det känns mer verkligt nu när det börjar gå ut pengar ifrån kontot. Snart dags att prata med banken igen om hur det fungerar framöver med betalningarna som kommer behöva göras. Men jag tror inte att det kommer bli några mer kostnader förens i höst så det kan vi kanske ta då.

Känns sjukt att kontot är tömt och att alla dom pengar vi sparat ska användas nu. Men det är bara att fortsätta! Mer kommer att gå åt..

Vedum

Igår var vi hos Vedum i Linköping!

Vi träffade vår kontakt Patrick och gick igenom köket med honom. Han hade tagit ut skisser på standardköket och berättade lite om hur vi ska gå tillväga innan vi gick ut till utställningen och började titta på köken dom hade.

Det blev mycket titta, känna och fundera. Trots det var det ändå ganska lätt att göra själva valen då vi har pratat om köket en del och hade en ganska klar plan över vad vi vill ha. 

Det tog lång tid och det var mycket att gå igenom. Att tänka högt och prata om alla tankar underlättade en hel del och att ha Patrick med som kunde förklara vissa saker var otroligt bra.

När vi var färdiga med köket gick vi vidare till badrum och där tog det stopp. Jag kände mig helt färdig efter allt tänkande och med att försöka se ett rum som inte finns framför mig. Badrummen har vi heller inte diskuterat så där är det bara blankt. Jag kunde inte göra några val på plats, Macke hade kanske kunnat köra på men vi satte stopp.

Patrick ska gå på semester så att kunna göra avropet innan sommaren är uteslutet. Vilket kanske är bra. Vi har bokat in ett nytt möte i augusti och ska ta sommaren till att känna in köket ordentligt och fundera mer på badrummen och tvättstugan.


Idag fick vi nya ritningar på köket och jösses så bra det känns! Det är inte så stort egentligen men vi har plats för en köksö som ger extra bänkyta. Ett klassiskt kök blir det med vita luckor med speglar på, två med toppvitrin, ett hylla kan för vinflaskor och kokböcker, integrerad diskmaskin.. med mera! Lägger inte ut någon bild förens vi satt köket helt och fullt!

Jag börjar känna av tyngden av alla beslut vi har framför oss. Det är mycket att tänka igenom och med vissa saker känns det viktigt att det blir rätt, det går ju kanske inte byta sen liksom. Och vem vill göra om ett nybyggt hus? Jag märker att jag har mycket i huvudet för jag börjar glömma och förlägga saker. Imorse hittade jag mina vigselringar i badrummet och insåg då att jag glömt ta på dom efter duschen. Jag har letat efter telefonen massor med gånger och den brukar jag ha stenkoll på.

Det är roligt men det är mycket att göra! Att ta sommaren till att gå igenom diverse saker är nog ingen dum idé. 

Fiber & Vedum

Nu händer det lite grejer!

Idag har jag pratat med Utsikt bredband angående fiber. Jag postade ju en beställning till dom och idag ringde dom för att kolla adressen - dom kunde inte hitta huset, haha! Jag förklarade att vi inte byggt det än och då sa hon typ "ahaa det gäller nybygge alltså", vilket förvånade mig för jag är rätt säker på att jag fyllde i det när jag skickade in intresseanmälan. Hur som helst ringde hon tillbaka en stund senare efter att ha kollat lite uppgifter och informerade då om att det redan ligger fiber på det nybyggda området! Vilket känns mest rimligt, varför skulle dom vänta med det liksom? Det bli dessutom några tusen billigare för oss att ansluta till det. Hon skickade hem nya papper så vi har rätt beställning inne så det inte blir några konstigheter sen.


Vi fick också mailat från Vedum idag, en inbjudan till att beställa kök!! Så kul! Vi har svarat och hoppas på att få till ett möte nästa vecka! Hoppas, hoppas! Har suttit och kollat på ritningen som var med på standardköket och bläddrat i katalogerna vi har hemma. Vi har diskuterat lite smått vad vi vill ha men ska sätta oss och prata mer ordentligt i helgen tänkte jag. Det finns en liten lista på saker vi ska ha tänkt igenom innan mötet. Vi kommer också titta på badrum och tvättstuga.

Så himla kul! Nu hoppas jag att det flyter på, då kanske vi lyckas göra avropet innan semestrarna drar igång! Hoppas! 

Läget

Det står ganska stilla just nu med bygget känns det som. Här är en liten uppdatering av läget som det ser ut just nu..

I veckan fick vi hem en faktura på nybyggnadskartan, 6 645 kr kostade den. Hörde med Andreas om den var okej då jag inte kunde se att den låg med i kalkylen, men tydligen ligger den ihopbakad med andra poster så det var den.

Bygglovshandlingarna är på gång. Vi inväntar tydligen några ritningar och annat som ska bli godkända av huvudkontoret och sen ska det ansökas om bygglov. Jag missuppfattade och trodde det redan var gjort så det blir att vänta lite till.

Det känns som att det blir knappt om tid med att kunna göra avropet innan semestrarna. Men än har jag inte gett upp hoppet!

Jag postade idag också beställning av fiber till villan. Hoppas att tillräckligt många i området tar erbjudandet så det läggs. Om inte kanske det ändå går att förbereda huset/tomten för fiber så att det bara är att koppla på i framtiden. Ska kolla upp det. Vore tråkigt att behöva fixa i efterhand, typ när vi precis lagt gräs eller så.

Annars så har det börjat höra av sig folk som vill titta på lägenheten. Har visat den en gång och idag kommer det förmodligen en till och tittar. Känns lite lustigt. 

Mitt flyttsug sitter fortfarande i. Har haft det länge nu och har trott att det ska släppa men icke. Funderar på att börja packa lite smått, sådant som inte används så ofta och som vi inte kommer att behöva hos mamma. Dags att börja planera, gå igenom och eventuellt sälja av saker. Spännande!!