Vi har en tomt

Nu står vi som etta och har reserverat en tomt i Skänninge. Vill vi ha den är den vår.
 
Jag hörde aldrig något från Jessika på kommunen förra veckan så igår ringde Macke upp henne. Hon ringde mig efter det och då hade hon hört från paret som reserverat tomten vi tror är mest intressant, Ballerinan 7, och dom var väldigt intresserade av den. Dom ville dock ha mer tid till att diskutera markarbeten på tomten. Dom vill plana ut marken mot cykelvägen på någotvis och har kontaktat byggnadskontoret. Jag blev lite less, dom har ju haft en månad på sig att göra det här och borde redan ha kollat på detta. Men, men. Det andra paret som reserverat hörntomten mittemot, Clownen 1, hade hon inte fått tag i, dessutom har dom fortfarande dagar kvar på sin månad.
 
Några timmar senare ringde Jessika igen. Paret med Clownen 1 drog sig ur. Vi står alltså som etta på den! Spännande. Hon frågade hur vi ville göra. Jag sa att spontant känns den andra mer intressant men vi vill kolla mer på båda tomterna, speciellt nu när det andra paret vill göra markarbeten då vill vi se varför. Jag sa att hon kan sätta upp oss på Clownen men undrade om hon ändå kan höra av sig gällande Ballerinan och hur det blir med den. Hon satte oss som två på Ballerinan och lovade att återkomma.
 
Nu har vi en tomt om vi vill. Vi ska bestämma en dag som vi åker och tittar mer ordentligt på området och tomterna så får vi ta ett beslut efter det.
 
 
Nästa steg nu är att ringa banken. Både jag och Macke är nervösa över vad dom kommer säga och rädda för att vi inte kommer kunna ta ett lån eller att det kommer bli alldeles för dyrt om räntorna sticker iväg och att vi därmed får lägga den här drömmen åt sidan. Men det är dumt att fundera för mycket innan vi faktiskt har något konkret att utgå ifrån.
 

Götenehus och tomter

Idag har vi varit på möte med Andreas och Götenehus. 

Det blev ett långt möte där vi gick igenom allt vi kunde komma på att fråga om. Vi tittade på planlösningen och ändringar på den, vad som ingår som standard och en massa annat. 

Vi skickade iväg planlösningen för att få den ändrad enligt våra önskemål. Det ska ta en vecka cirka och sedan ska vi ha ett nytt möte och gå igenom den och se om det känns bra. Spännande! 

Materialet vi fick med oss hem. Planlösning, kalkyl, tillvalskataloger och köks- och badrumskataloger samt lite annan information.

Det känns som att husbygget är så nära fast samtidigt så långt borta..

Jag ringde kommunen idag angående tomterna också. Jessika som är ansvarig var inte anträffbar så jag fick lämna ett meddelande. Hon ringde upp en halvtimme senare. Personen som reserverat den tomt vi tror är mest intressant har veckan på sig att bestämma sig. Det var något om markarbeten och att plana ut tomten mot en cykelväg som skulle kollas upp. Hon lovade att återkomma om den och även den andra tomten när deras tid gått ut. 

Jag sa att om det inte blir något med någon av dessa tomter får vi tänka om. Jessika sa att dom gärna vilja hjälpa oss och vill att vi bygger men att det inte finns planer på nya tomter förens 2018. Alternativt att dom ser över det om alla tomter skulle säljas. 

Vi får vänta och se vad som händer helt enkelt. Nu avvaktar vi tills vi hör något om planlösningen och om tomterna. Efter det börjar det bli dags att kontakta banken och se hur mycket vi kan låna. Just nu är det banken som känns som det största hindret. Jag försöker att inte grubbla över det för mycket, bättre att ta sakerna när dom kommer.

Planlösningen

I veckan har vi fått hem två nya huskataloger.

I tisdags fick vi från Borohus. Jag älskade katalogen! Husen var så välplanerade, mycket fick plats utan att det drog iväg på kvadratmetrarna. Jag trodde att Huset skulle dyka upp varje gång jag vände blad men jag blev besviken. Många fina planlösningar men tyvärr ingen som jag fastnade helt för.

Idag fick vi hem en katalog från Götenehus. Jag var inte lika lyrisk när jag började bläddra men när jag kom fram till sidan Markus öronmärkt hände ändå något. Jag tittade färdigt i katalogen men den planlösningen Markus öronmärkt var den som kändes bäst. 

Ä N T L I G E N  har vi hittat en planlösning som känns aktuell och rätt. Med några justeringar förstås.. :)

Tomter

Igår ringde jag till kommunen och personen som har hand om villatomterna, köplats och reservationer med mera.
 
I höstas ställde vi oss i tomtkön i Skänninge. Egentligen inte nödvändigt då det finns lediga tomter, men vi satte ändå upp oss ifall dom skulle ta slut och ha en plats så vi blir kontaktade inför släpp av nya och har förtur på dom.
 
Jag dubbelkollade med henne att vi stod med, det gör vi. Jag frågade också om hur en reservation fungerar. Hon sa att det går att reservera en tomt i en månad. När månaden är slut ska ett beslut tas om den som bokat vill ha tomten eller inte. Ska tomten köpas ska handpenning på 10% av tomtpriset läggas, annars går tomten ut som ledig igen. När en handpenning sedan är lagd ska byggnation påbörjas inom ett år. Jag är inte helt säker på det sist om bygget och året, det är något vi får titta närmare på om det blir aktuellt för vår del.
 
 
Det finns två tomter som vi tycker är intressanta, båda dessa är reserverade. Jag tog upp detta och hon sa då att på en av tomterna har den där månaden gått ut så dom måste bestämma sig och den andra blev reserverad förra veckan. Hon satte upp oss som reserver och lovade att höra av sig när hon vet något mer. 
 
Lite pirrigt är det. Skulle det vara så att en av dom blir ledig har vi ett stort beslut att fatta. Skulle båda bli köpta har vi mer tid på oss. Det tråkiga då är att det inte finns några tomter kvar som vi spontant gillar och inga nya tomter kommer att släppas förens alla är sålda.

Möten

Hittills har vi besökt två nybyggda hus och haft ett möte med en husleverantör.
 
Det första huset vi besökte tillhör en bekant till Markus och hans fru och deras två barn. Dom bor i Motala och har byggt sitt hus med A hus. Deras villa är den första som är köpt online. Dom har alltså beställt huset via nätet där dom suttit och gjort alla tillval. Vi åkte dit en kväll då vi fick titta på huset och prata med dom om bygget, deras tankar om diverse saker.

 
Vi var på möte med Eksjöhus i december. Markus ringde och bokade mötet och gav då säljaren namnet på den planlösning vi tyckt var mest intressant. Det huset var dock för stort men säljaren sa att det finns en "lillebror" så han tog fram en kalkyl utifrån den. På mötet pratade vi om företaget och om hur kalkylen ser ut och hur den är uppbyggd och om olika tillvall och lite annat vi funderat på. Det var ett bra möte som gav oss en hyfsad bild av hur processen ser ut.
 
Säljaren på Eksjöhus har en dotter som med sin sambo byggt just det huset vi diskuterade och vi fick numret till henne. Vi hörde av oss och fick komma dit för att titta på huset. Även där blev det att gå runt och titta på huset och prata med paret om hur det fungerat för dom och deras tankar omkring det hela.
 
Alla dessa tre tillfällen har varit nyttiga och har gett oss mer insikt.
 
Vi har inte gått vidare med Eksjöhus då vi är osäkra på planlösningen och har haft svårt att se hur den skulle kunna anpassas till oss. Vi får se hur vi ska gå vidare. Antingen lyckas vi anpassa planlösningen eller så hittar vi en ny. Annars kanske vi helt enkelt vänder oss till en annan leverantör.