Bankmöte

I måndags hade vi möte med Länsförsäkringar.
 
Jag ringde Länsförsäkringar för att boka ett möte om lån till nybygge men kunde inte boka över telefon. Tydligen har dom nya riktlinjer som säger att du ska göra en låneansökan på deras hemsida och så hör dom av sig. Så konstigt. 
 
Hur som fyllde jag i en på ett ungefär, det går inte klicka i någonstans att det gäller nybygge och så fick jag skriva att vi ville komma på möte. Dagen efter ringde J upp. Hon lät riktigt tråkig och som en surtant. Det skulle visa sig att det var ett alldels riktigt intryck. 
 
I måndags vid 16 var vi på plats för möte med J. Vi har aldrig haft kontakt med henne förut och det var kanske en miss av mig att inte försöka ta reda på vilka vi träffat förut och boka möte med någon av dom. 
 
J var inte tillmötesgående överhuvudtaget. Hon visade oss olika kalkyler, en på hur verkligheten ser ut och en värsta fall. Enligt dagens räntor skulle vi kunna ta ett lån på 3,6 miljoner kronor men inte enligt värsta fall. Och hon kunde inte godkänna oss då värsta fall-kalkylen var tvungen att gå ihop.
 
Vi skulle "sitta lugnt i båten" och köpa ett befintligt hus och renovera på om på för "ett sådant hur har mer själ". Vi var unga och bortskämda med att räntorna varit så låga och vi har för bråttom med allt. Detta är bara några av sakerna hon sa till oss.
 
Markus blev arg och jag blev ledsen. Så tråkigt att bli bemött på detta sätt. Skulle vi låsa räntorna i cirka 6 år framåt skulle vi då kunna amortera ner till 70% av bostadens värde som amorteringskravet säger. Jag tror det blev så i alla fall, huvudet är lite rörigt med alla siffror. 
 
Det hade gått att lösa men det var blankt nej. Allt på grund av att dom räknar med att jag och Markus gör av med 7 500 kr var varje månad och att Sixten kostar 3 500 kr. 18 600 kr satt som budget för andra hushållskostnader och trots att vi klarade det ville dom att vi utöver det skulle ha kvar cirka 4 000 kr. Vansinnigt. Vem gör av med så mycket pengar under en månad? Jag trodde dom flesta anpassar sig till sin inkomst?
 
Hon lovade ändå att kolla med sin chef och höra av sig. Hon sa att hon skulle prata upp så för vi är trots allt väldigt bra kunder; inga lån och vi sparar bra.
 
J ringde några dagar senare och meddelade att vi inte får ett lån hos Länsförsäkringar. Hon sa att hon gjort allt hon kunnat och pratat med både sin chef och även chefen över henne eller vem det nu var. Det var nej vilket som. Hon fortsatte med sina knepiga uttalanden. Jag försökte få henne att berätta mer om dom 18 600 kr och vad dom innehåller men hon svarade bara att det var en schablon från konsumentkreditlagen eller något sånt.
 
Väldigt synd allt det här då vi är nöjda med banken i övrigt.
 
Vi har i helgen nu kollat över vilka faktiska kostnader vi har idag och vi ska väl fundera lite på vilka kostnader som kommer att komma till om vi väl bygger. Hemlarm exempelvis. I veckan tar vi kontakt för möten hos andra banker. Någon kommer att tro på oss och hjälpa oss att förverkliga vår husdröm.