Alternativ

Tankarna snurrar som aldrig förr.

Huset vi hittade i Skänninge var inget för oss. Både skönt och tråkigt. Tråkigt för att det hade kunnat bli bra. Vi hade kunnat bo där och renovera lite och göra det till ett hem. Skönt för att några kompisar är intresserade av det och jag var inte ett dugg sugen på budkrig med dom. Det räcker nog fint med dom många andra par som säkerligen är intresserade. 

Ett tag kändes det hopplöst för oss. Vi fick inte låna pengar av någon bank. Vi hade ett möte med Handelsbanken som blev avbokat för att "kalkylen gick inte ihop". Vi gillade inte huset i Skänninge och det finns inga andra ute. Dessutom är det totalkört med att hitta någon annan hyresrätt. Det är tjockt. 

Men så uppdagades en liten ljusglimt. Macke mailade med Handelsbanken och det verkar som att vi kan få ett möte med dom om vi hittar någon som kan ställa upp som borgenär på blancolånet vi måste ta för att få ihop resten till kontantinsatsen. Vi har pratat med våra föräldrar och pappa ställer upp som borgenär! 

Som det ser ut nu har vi följande alternativ:

Alternativ 1
Vi bokar ett möte med Handelsbanken och får förhoppningsvis igenom ett lånelöfte. Vi går ändå vidare och pratar med en till bank, dels som säkerhet men också för att förhoppningsvis kunna förhandla till oss så bra lån och räntor som möjligt. Efter det blir det ett möte till med Götenehus för att diskutera planlösningen (som vi inte är helt nöjda med än) och för att se vad vi kan spara in pengar på, val vi kan ändra och så vidare. Går detta vägen kör vi igång med att bygga. När allt är bestämt har vi fått lov att flytta in hos mamma under tiden huset byggs. Det kommer vi spara massor pengar på och kanske kommer vi komma ner i blancolånet en hel del!

Alternativ 2
Vi lägger i en högre växel och söker vidare efter en hyresrätt i Skänninge. En billigare så vi kan spara mer pengar och förhoppningsvis köra igång med huset om något eller några år istället. Då är vi åtminstone på plats i rätt stad.

Alternativ 3
Vi fortsätter leta befintliga hus. Antingen för att stanna i eller för att bo i så länge och bygga senare. För min del känns det som att om vi väl köper ett hus kommer vi stanna där så jag vet inte om jag känner att det är rätt väg. Lite riskabelt är det ändå, tänk om vi skulle gör en förlustaffär..

Såklart är ju alternativ 1 det vi kommer att lägga energi på nu. Det är det vi vill helst. Vi får se vart det tar vägen, först och främst ska vi kontakta Handelsbanken igen och se om vi kan få till ett möte nu när vi har en borgenär.

Ett befintligt hus

Mot alla odds dök det upp.

Jag gick in på Hemnet för att se om det dykt upp något hus, i fall liksom. Och tro det eller ej men det har det!

I Skänninge på samma område vi tänkt bygga finns ett enplanshus till salu! Planlösningen är dessutom så nära in på vi tänkt oss som vi troligtvis kommer att komma om vi ska köpa ett befintligt hus. Helt sjukt! 

Jag visade Macke, som var måttligt intresserad, men jag är supersugen! Det känns som ett perfekt alternativ till lägenhet. Det kommer att bli billigare än kostnaden vi har nu så vi kommer att kunna spara mer. Vill vi ändå bygga så kommer vi kunna göra det om några år, under tiden har vi ett eget hus att bo i.

Jag ringde mäklaren för att kolla läget lite. Jag är den första att visa intresse och han tog mitt namn och nummer i fall någon mer skulle höra av sig och kanske rent av lägga ett bud. Då Macke inte verkar helt övertygad än avvaktar vi gärna tills visning innan bud. Nuvarande ägare väntar gärna också som jag förstod det.

Visning söndag den 21 och måndag den 22 februari. Blir spännande att se vad vi tycker på plats.

Kanske blir det ett hus ändå!

Att kanske byta riktning

Nu har det hänt lite grejer här.

Markus gjorde låneansökningar hos Handelsbanken och Swedbank. Båda har tagit UC på oss men än så länge är det bara Handelsbanken som hört av sig.

Vi bokade in ett möte med Handelsbanken nästa fredag. Men så ringde dom och avbokade då kalkylen inte höll. Hepp. Så Handelsbanken trodde inte på oss heller.

Swedbank har inte tagit kontakt än så möjligheten finns kanske där. 

Helt ärlig känns det som att det bästa alternativet nu är att leta efter en billigare lägenhet i Skänninge och spara mer pengar. För min del känns det faktiskt bra. Det jag helst vill är att bo där och så länge vi gör det kan huset vänta några år. Jag känner inte att det gör något. Det kommer så småningom.

Men mer har hänt.. blir ett nytt inlägg för det!

Bankmöte

I måndags hade vi möte med Länsförsäkringar.
 
Jag ringde Länsförsäkringar för att boka ett möte om lån till nybygge men kunde inte boka över telefon. Tydligen har dom nya riktlinjer som säger att du ska göra en låneansökan på deras hemsida och så hör dom av sig. Så konstigt. 
 
Hur som fyllde jag i en på ett ungefär, det går inte klicka i någonstans att det gäller nybygge och så fick jag skriva att vi ville komma på möte. Dagen efter ringde J upp. Hon lät riktigt tråkig och som en surtant. Det skulle visa sig att det var ett alldels riktigt intryck. 
 
I måndags vid 16 var vi på plats för möte med J. Vi har aldrig haft kontakt med henne förut och det var kanske en miss av mig att inte försöka ta reda på vilka vi träffat förut och boka möte med någon av dom. 
 
J var inte tillmötesgående överhuvudtaget. Hon visade oss olika kalkyler, en på hur verkligheten ser ut och en värsta fall. Enligt dagens räntor skulle vi kunna ta ett lån på 3,6 miljoner kronor men inte enligt värsta fall. Och hon kunde inte godkänna oss då värsta fall-kalkylen var tvungen att gå ihop.
 
Vi skulle "sitta lugnt i båten" och köpa ett befintligt hus och renovera på om på för "ett sådant hur har mer själ". Vi var unga och bortskämda med att räntorna varit så låga och vi har för bråttom med allt. Detta är bara några av sakerna hon sa till oss.
 
Markus blev arg och jag blev ledsen. Så tråkigt att bli bemött på detta sätt. Skulle vi låsa räntorna i cirka 6 år framåt skulle vi då kunna amortera ner till 70% av bostadens värde som amorteringskravet säger. Jag tror det blev så i alla fall, huvudet är lite rörigt med alla siffror. 
 
Det hade gått att lösa men det var blankt nej. Allt på grund av att dom räknar med att jag och Markus gör av med 7 500 kr var varje månad och att Sixten kostar 3 500 kr. 18 600 kr satt som budget för andra hushållskostnader och trots att vi klarade det ville dom att vi utöver det skulle ha kvar cirka 4 000 kr. Vansinnigt. Vem gör av med så mycket pengar under en månad? Jag trodde dom flesta anpassar sig till sin inkomst?
 
Hon lovade ändå att kolla med sin chef och höra av sig. Hon sa att hon skulle prata upp så för vi är trots allt väldigt bra kunder; inga lån och vi sparar bra.
 
J ringde några dagar senare och meddelade att vi inte får ett lån hos Länsförsäkringar. Hon sa att hon gjort allt hon kunnat och pratat med både sin chef och även chefen över henne eller vem det nu var. Det var nej vilket som. Hon fortsatte med sina knepiga uttalanden. Jag försökte få henne att berätta mer om dom 18 600 kr och vad dom innehåller men hon svarade bara att det var en schablon från konsumentkreditlagen eller något sånt.
 
Väldigt synd allt det här då vi är nöjda med banken i övrigt.
 
Vi har i helgen nu kollat över vilka faktiska kostnader vi har idag och vi ska väl fundera lite på vilka kostnader som kommer att komma till om vi väl bygger. Hemlarm exempelvis. I veckan tar vi kontakt för möten hos andra banker. Någon kommer att tro på oss och hjälpa oss att förverkliga vår husdröm.